ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ  

Ανακοινώσεις Ανακοινώσεις

Μαθήματα Μαθήματα

Εξετάσεις Βραβεία

Πρόγραμμα Πρόγραμμα

Διαμονή/Σίτιση Διαμονή/Σίτιση

Οικονομική Ενίσχυση Οικονομική Ενίσχυση

Αίτηση Αίτηση

Συμμετέχοντες Συμμετέχοντες

Χορηγοί Χορηγοί

Επικοινωνία Επικοινωνία

Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα

 

Μαθήματα Θερινού Σχολείου

Πολύπλοκα Ηλεκτρονικά υλικά

1. Mετα-υλικά: Κάνοντας τα ορατά αόρατα

Μπορεί να υπάρξει ένας «μαγικός» μανδύας που να μετατρέπει ένα σύνηθες αντικείμενο σε αόρατο; Η απάντηση είναι ναι, αρκεί κανείς να καταλάβει την αλληλεπίδραση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων με τα μετα-υλικά και να διαθέτει ουκ ολίγη φαντασία. Τα μετα-υλικά αποτελούν περιοδικές κατασκευές σε κλίμακα συνήθως μικρότερη του χιλιοστού, που παρουσιάζουν εντυπωσιακές ηλεκτρομαγνητικές ιδιότητες, όπως αρνητικό δείκτη διάθλασης. Θα γίνει περιγραφή των τελευταίων εξελίξεων στην κατανόηση της αλληλεπίδρασης ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων με μετα-υλικά και θα συζητηθεί η δυνατότητα κατασκευής μετα-υλικών που μετατρέπουν ένα σύνηθες ορατό αντικείμενο σε αόρατο!

Διδάσκων: Ε. Οικονόμου
Πανεπιστήμιο Κρήτης

2. Πολλαπλής κλίμακας προσομοιώσεις πολύπλοκων υλικών για τεχνολογικές και βιολογικές εφαρμογές

Η φυσική πολλών βιολογικών και τεχνολογικών συστημάτων περιλαμβάνει φαινόμενα, που αναπτύσσονται σε πολλαπλές χωροχρονικές κλίμακες. Η κατανόηση των πολύπλοκων σχέσεων ανάμεσα στο ατομικό και το μακροσκοπικό επίπεδο γίνεται με την ανάπτυξη υπολογιστικών μεθόδων πολλαπλής χωροχρονικής κλίμακας. Η ποσοτική αντιμετώπιση των εν λόγω φαινομένων οδηγεί σε μικροσκοπικό έλεγχο συστημάτων και των ιδιοτήτων τους, καθώς και σε συγκεκριμένες εφαρμογές σε ηλεκτρονικά υλικά και σε μηχανικά και βιολογικά συστήματα.

Lecture [PDF], 65 Mb

Διδάσκων: Ε. Καξίρας
Πανεπιστήμιο Harvard

3. Καινοτόμες ηλεκτρομαγνητικές δομές σε κβαντικά υλικά

Ενώ η φυσική της χαλαρής ύλης είναι κυρίως κλασσική, σε υλικά με ισχυρές ηλεκτρονικές αλληλεπιδράσεις η κβαντομηχανική παίζει κυρίαρχο ρόλο, μετατρέποντάς τα σε πραγματικά κβαντικά υλικά. Στα όρια της μαγνητικής τάξης εμφανίζονται εξωτικές καταστάσεις με καινούργιες ηλεκτρομαγνητικές ιδιότητες, που εξαρτώνται κυρίως από παραμετρικές αλλαγές σε μικροσκοπικό επίπεδο και οδηγούν στην δημιουργία νέων λειτουργικών καταστάσεων της ύλης.

Lecture 1 [PowerPoint], 16Mb
Lecture 2 [PowerPoint], 6 Mb
Lecture 3 [PowerPoint], 1 Mb
Lecture 4 [PowerPoint], 14 Mb
Lecture 5 [PowerPoint], 300 Kb
Lecture 6 [PowerPoint], 2 Mb

Διδάσκων: Χ. Παναγόπουλος
Πανεπιστήμιο Cambridge

Σειρά διαλέξεων σε ειδικά θεμάτα

Θα ανακοινωθούν σύντομα.


© 2007 Πανεπιστήμιο Κρήτης - Τμήμα Φυσικής webmaster@physics.uoc.gr